Posted inПроекти та стартапи

Стейблкоіни 101: Що таке криптовалюта і як вона працює?

Стейблкоіни 101: Що таке криптовалюта і як вона працює?

Стейблкоіни — це клас криптовалют, які намагаються запропонувати інвесторам цінову стабільність або за рахунок забезпечення конкретними активами, або за рахунок використання алгоритмів, що регулюють їхню пропозицію залежно від попиту.

Перший стейблкоїн був випущений у 2014 році, і з тих пір вони набули популярності, оскільки пропонують швидкість і безпеку блокчейну, позбавляючи при цьому волатильності, притаманної більшості криптовалют.

Стейблкоіни в основному використовувалися для купівлі криптовалют на торгових платформах, які не пропонували торгові пари з фіатною валютою. Фіатна валюта — це валюта, що підтримується державою і не забезпечена такими товарами, як золото чи срібло. Зі зростанням популярності стейблкоіни тепер використовуються в декількох фінансових послугах на основі блокчейну, таких як кредитні платформи, і навіть можуть бути використані для оплати товарів і послуг.

Стейблкоіни — це засновані на блокчейні версії фіатних валют, а це означає, що вони програмуються і можуть взаємодіяти з додатками на основі блокчейну і смарт-контрактами (які є самодостатніми угодами, записаними в коді).

Розуміння стейблкоінів

Популярні криптовалюти, такі як біткойн (BTC) та ефір (ETH), як правило, страждають від високої волатильності. Волатильність — це рівень невизначеності, пов’язаний зі зміною вартості активу. Вища волатильність означає, що ціна активу може різко коливатися в часі в будь-якому напрямку, тоді як нижча волатильність означає, що ціна відносно стабільна.

Волатильність можна виміряти в кількісній щоденній прибутковості, дивлячись на відсоток руху активу в пунктах (pips). Навіть провідні криптовалюти часто змінюються більш ніж на 10% в періоди ринкових потрясінь, що впливає на їхнє використання як засобу обміну. Актив як засіб обміну означає, що він може сприяти купівлі та продажу товарів і послуг.

Очікується, що для використання в якості валюти, актив повинен діяти як засіб обміну, розрахункова одиниця і засіб збереження вартості, тобто актив повинен зберігати свою вартість, використовуватися для оцінки товарів і послуг і сприяти торгівлі. Найбільш очевидною перевагою технології стейблкоінів є те, що вони можуть використовуватися як засіб обміну, заповнюючи прогалину між фіатними і криптовалютами. Завдяки зменшенню волатильності цін стейблкоіни можуть досягти корисності, абсолютно відмінної від володіння традиційними криптовалютами.

Стейблкоіни за своєю суттю є стабільними активами, що робить їх гарним засобом збереження вартості та заохочує до їх використання в регулярних транзакціях. Стейблкоіни також підвищують мобільність криптоактивів в екосистемі.

Власники стейблкоїнів і фіатних валют знають, що купівельна спроможність їхніх активів не зміниться протягом коротких періодів часу, і їх можна використовувати для купівлі товарів і послуг. Стейблкоіни відрізняються тим, що базуються на блокчейні, як описано вище.

Вартість більшості стейблкоінів прив’язана до вартості певної фіатної валюти, наприклад, долара США, або певного товару, наприклад, золота. Прив’язка означає, що їхня ціна є фіксованою, тобто один стейблкоїн, що відслідковує курс долара США, повинен коштувати один долар.

Ця прив’язка може підтримуватися за допомогою різних механізмів. Найпоширеніший метод, який використовують стейблкоіни, називається забезпеченням активами. Підкріплення активами — це співвідношення загальної кількості токенів стейблкоінів в обігу до кількості активів, що його підтримують. Стейблкоїн забезпечений у співвідношенні 1:1, якщо для кожного стейблкоіна в обігу є активи на еквівалентну суму, які його підтримують.

У випадку зі стейблкоінами, забезпеченими доларом США, він зберігатиме свою вартість доти, доки стейблкоін можна буде викупити за долар США. Однак, якщо його вартість різко змінюється в будь-якому напрямку, трейдери, які прагнуть заробити на різниці в цінах між ринками, втрутяться, щоб закрити розрив.

Для чого використовуються стейблкоіни?

Завдяки тому, що стейблкоїн базується на блокчейні, власники стейблкоінів можуть скористатися численними можливостями. Перші стейблкоїни були випущені як заміна фіатної валюти на біржах і дали інвесторам безпечну гавань від волатильності інших криптовалют.

Зараз стейблкоіни можна використовувати для кредитування за ставками, вищими, ніж ті, що пропонують традиційні ощадні рахунки, або для отримання позик, забезпечених криптовалютою, у просторі децентралізованих фінансів (DeFi). Хоча стейблкоіни можуть приносити вищу дохідність, ніж традиційні ощадні продукти, важливо зазначити, що пропозиції стейблкоінів не передбачають жодного страхування за підтримки держави.

Стейблкоіни випускаються в різних блокчейн-мережах, які підтримують смарт-контракти, і широко використовуються в просторі DeFi та на біржах. Мережі блокчейн, які підтримують смарт-контракти, дозволяють будувати на них такі додатки, як децентралізовані біржі (DEX). Децентралізовані біржі — це ринки, де транзакції здійснюються безпосередньо між трейдерами.

Стейблкоіни також можна використовувати для виплати зарплат у криптовалюті, оскільки вони здешевлюють переказ грошей через кордони. За переказ коштів у блокчейні потрібно сплатити лише комісію за транзакцію. Крім того, транскордонні транзакції в блокчейні виконуються швидше — від кількох секунд до години, залежно від багатьох факторів. Ці фактори включають тип використовуваної мережі, потенційну перевантаженість мережі, суму сплачених комісій та складність транзакції. В той же час, традиційна фінансова система може розраховувати на транскордонні транзакції протягом декількох днів.

У той час як традиційні криптовалюти не мають фіксованої ціни і можуть різко коливатися, низька волатильність стейблкоінів допомагає інвесторам зберігати свої кошти в блокчейні, знижуючи при цьому ризики.

Стейблкоіни проти традиційних криптовалют

Як стейблкоіни залишаються стабільними

Фіатні валюти, випущені урядом, залишаються стабільними завдяки діям контролюючих органів, таких як центральні банки, які забезпечують відносну стабільність цін на свої валюти. Стейблкоіни можуть бути забезпечені фізичним товаром, таким як золото, алгоритмами або випущеними державою фіатними валютами.

Стейблкоїни використовують стабільність, яку забезпечують центральні банки та уряди, для створення резервів у фіатних валютах, таких як долар США, що підтримуються урядом. Щоб монетизувати резерви стейблкоінів, частина коштів, що підтримують стейблкоіни, розміщується в цінні папери з фіксованою дохідністю, такі як короткострокові корпоративні боргові зобов’язання та боргові зобов’язання, забезпечені державою, які гарантують, що кошти залишаються доступними для викупу і мають достатню підтримку.

Стабільність стейблкоінів забезпечується кількома основними механізмами, включаючи фіатне забезпечення, криптовалютне забезпечення, товарне забезпечення та алгоритмічне забезпечення, які будуть розглянуті в наступних розділах.

Забезпечені фіатом стейблкоіни

Стейблкоіни, забезпечені фіатними валютами, підтримують резерви у фіатних валютах, таких як долар США. На кожен токен в обігу стейблкоїн, забезпечений фіатною валютою, часто має один долар в резерві — у вигляді готівки або її еквівалентів.

Резерви стейблкоінів підтримуються центральними установами, які регулярно проводять аудит своїх фондів і співпрацюють з регуляторами, щоб гарантувати, що суб’єкти, які володіють резервами стейблкоінів, дотримуються вимог законодавства. Це означає, що для купівлі стейблкоінів безпосередньо у емітентів, користувачі повинні пройти перевірку "Знай свого клієнта" (KYC) та протидію відмиванню грошей (AML), аналогічну перевірці на біржах. Ці процеси передбачають збір особистої інформації користувачів, включаючи копію виданого державою документа, що посвідчує особу.

Після введення в обіг будь-хто може надсилати та отримувати стейблкоіни, хоча центральний орган, що їх випускає, може мати право заморозити кошти на певній адресі. У минулому стейблкоїни заморожували, наприклад, коли емітенти допомагали правоохоронним органам у проведенні розслідувань або намагалися повернути викрадені кошти.

Стейблкоіни, забезпечені криптовалютою

Криптовалютні стейблкоіни — це стейблкоіни, забезпечені іншими криптовалютами. Криптовалютні стейблкоіни можуть випускатися для відстеження ціни криптовалют, що їх підтримують, або для відстеження ціни фіатної валюти.

Криптовалютний стейблкоїн може бути випущений для запуску одного активу в іншому блокчейні. Наприклад, Wrapped Bitcoin (WBTC) — це стейблкоїн, забезпечений біткоїном, випущений на блокчейні Ethereum.

Крім того, забезпечені криптовалютою стейблкоіни можуть відстежувати вартість фіатної валюти через механізми балансування в блокчейні, які використовують підтримку стейблкоінів для забезпечення цінової стабільності. У цих випадках стейблкоїни є надмірно забезпеченими, щоб гарантувати, що вони можуть підтримувати свою прив’язку навіть у періоди високої волатильності на ринку. Надмірне забезпечення означає, що активи, які підтримують стейблкоїн, коштують більше, ніж вартість самих стейблкоінів в обігу. Наприклад, для забезпечення стейблкоіна, забезпеченого криптовалютою, вартістю 500 доларів, можна тримати в резерві ефір на суму 1000 доларів. Стабільність ціни стейблкоіна підвищують часті аудити та інструменти моніторингу.

Криптовалютні стейблкоіни є більш децентралізованою версією фіатних стейблкоінів, оскільки вони можуть бути створені за допомогою автоматизованих смарт-контрактів, які не контролюються центральним органом.

Забезпечені товарами стейблкоіни

Забезпечені товарами стейблкоіни — це, по суті, представлення товарів на основі блокчейну, які забезпечуються резервами, що зберігаються центральним органом.

Фізичні активи, такі як дорогоцінні метали, нафта та нерухомість, використовуються для забезпечення товарних стейблкоінів. Золото — найпоширеніший товар, який використовується як застава. Однак необхідно розуміти, що ці товари можуть і будуть коливатися в ціні, а отже, потенційно можуть втратити свою вартість.

Забезпечені товарами стейблкоіни полегшують інвестування в активи, які інакше могли б бути недоступними на місцевому рівні. Наприклад, отримати злиток золота і знайти безпечне місце для його зберігання в багатьох регіонах складно і дорого. Як наслідок, володіння матеріальними активами, такими як золото і срібло, не завжди є життєздатним варіантом. Однак забезпечені товарами стейблкоіни також зручні для тих, хто хоче обміняти токени на готівку або отримати право власності на базовий токенізований актив.

Алгоритмічні або гібридні стейблкоіни

Алгоритмічні або гібридні стейблкоіни — це стейблкоіни, які покладаються на складні алгоритми для підтримки стабільності цін, ефективно балансуючи кошти, що зберігаються в блокчейні через смарт-контракти, з попитом і пропозицією для підтримки цінової стабільності.

Алгоритмічні стейблкоіни функціонують як справжні центральні банки, захищаючи прив’язку своєї валюти до ринку. Коли ціна стейблкоіна перевищує прив’язку, вони купують активи і продають їх, коли ціна опускається нижче прив’язки.

Деякі алгоритмічні стейблкоіни відомі тим, що втрачають свою прив’язку під час "чорного лебедя" або неочікуваних подій, оскільки волатильність ринку різко зростає через відсутність надмірної колатералізації. Алгоритмічна система стейблкоінів зменшує кількість токенів в обігу, коли ринкова ціна падає нижче ціни фіатної валюти. Або ж, якщо ціна токена перевищує ціну фіатної валюти, яку він представляє, випускаються нові токени, щоб знизити вартість стейблкоіна.

Незабезпечені стейблкоіни або стейблкоіни в стилі сеньйоражу

Беззаставні стейблкоіни або стейблкоіни типу "сеньйораж" схожі на стейблкоіни з алгоритмічним забезпеченням, але вони не мають жодних резервів у смарт-контрактах. Натомість стейблкоіни сеньйоражного типу покладаються на складні процеси, призначені для коригування циркулюючої пропозиції монет у відповідь на попит і пропозицію.

Незабезпечені стейблкоіни або стейблкоіни типу "сеньйораж" знищують і роздувають пропозицію в ланцюжку, щоб підтримувати свою прив’язку. Для карбування цих стейблкоінів не використовується застава, оскільки вони є самозабезпеченими. Наприклад, припустимо, що вартість стейблкоіна А становить $1,00. Зниження ціни до $0,70 показує, що попит на стейблкоїн перевищує пропозицію. Алгоритм купує стейблкоїн А із забезпеченням, зменшуючи пропозицію і повертаючи ціну назад до $1.00.

Якщо ціна залишається нижче $1.00, а надходжень недостатньо, щоб викупити більшу кількість монет, випускаються сеньйоражні частки (seigniorage shares). Це означає, що користувачі ефективно інвестують в розширення пропозиції незабезпечених стейблкоінів. З іншого боку, якщо ціна стейблкоіна піднімається вище $1,00, алгоритм генерує більше токенів, збільшуючи пропозицію, поки ціна не впаде нижче $1,00. Прибуток називається "сеньйораж".

Переваги стейблкоінів

Стейблкоіни мають кілька переваг над фіатними валютами та іншими криптовалютами. По-перше, вони привносять стабільність фіатних валют у блокчейн, тобто є більш безпечними і прозорими версіями фіатних валют, які можуть взаємодіяти з додатками, побудованими на блокчейні.

Стейблкоіни можна використовувати як валюту, вони дешевші для здійснення транзакцій, ніж традиційні фіатні валюти, і доступні для мережі додатків, які пропонують вищу прибутковість, ніж звичайні ощадні рахунки. У додатках на основі блокчейну власники стейблкоінів також можуть брати кредити під заставу своїх монет або страхувати свої криптоактиви в інших додатках.

Завдяки стейблкоїнам транскордонні платежі здійснюються швидше і дешевше, їх можна легко обміняти на фіатні валюти на біржах, оскільки вони широко приймаються на торгових платформах і є високоліквідними.

Забезпечені товарами стейблкоіни роблять дорогоцінні метали та інші товари більш зручними для перевезення і більш подільними, зберігаючи при цьому ту саму вартість, що й їхній резерв. Золото, наприклад, можна використовувати як засіб обміну через ці стейблкоіни і навіть давати в борг, щоб отримувати відсотки.

Недоліки стейблкоінів

Основним недоліком стейблкоінів є ризик контрагента. Ризик контрагента описує ймовірність того, що інша сторона, яка бере участь в угоді, може не виконати свої зобов’язання. У такому випадку емітент стейблкоіна може не мати резервів, про які він заявляє, або може відмовитися викуповувати токени за свої резерви.

Стейблкоіни, які покладаються на центральні органи та аудиторів, схильні до людських помилок, оскільки аудит може не виявити неточності або потенційні проблеми. Крім того, стейблкоіни, забезпечені фіатною валютою, часто утримуються в комерційних паперах — формі короткострокового незабезпеченого боргу. Використання комерційних паперів збільшує ризик контрагента, оскільки компанія, що випускає ці папери, може не виконати свої зобов’язання.

Періоди ринкових потрясінь або непроведення аудиту також можуть призвести до виникнення премій за ризик. Премія за ризик — це додаткова компенсація, яку отримують інвестори за додатковий ризик, пов’язаний з інвестуванням в актив (наприклад, стейблкоїн). Премії за ризик знижують вартість стейблкоінів порівняно з їхньою прив’язкою, а це означає, що купівля криптовалюти за стейблкоіни стає дещо дорожчою, ніж за фіатні валюти.

Алгоритмічні стейблкоіни часто призводять до виникнення фінансових пірамід, коли нові токени створюються лише завдяки тому, що нові користувачі вносять заставу. Фінансова піраміда — це тип шахрайства, який приносить прибуток інвесторам за рахунок коштів нових інвесторів і врешті-решт руйнується, коли нові інвестори припиняють вкладати кошти. Це означає, що вартість цих активів може швидко впасти, якщо нові користувачі перестануть приходити.

Нарешті, центральні органи, що випускають токени, можуть мати право заморожувати їх на певних адресах на вимогу правоохоронних органів. Правоохоронні органи можуть вимагати заморозити токени навіть під час розслідувань, пов’язаних з відмиванням грошей, фінансуванням тероризму або іншою незаконною діяльністю.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *