Posted inТехнології блокчейн

Виплата біткоїнів Mt. Gox: День, який ніколи не настане

За останнє десятиліття Mt. Gox неодноразово відкладала плани з відшкодування коштів, які криптобіржа заборонила виводити своїм користувачам з 25 лютого 2014 року.

Виплата біткоїнів на біржі Mt. Gox: День, який ніколи не настане

Сумнозвісне порушення безпеки Mt. Gox у 2014 році, в результаті якого було втрачено 850 000 біткоїнів (BTC) — коштів інвесторів — призвело до того, що користувачі біржі почали, здавалося б, нескінченну, десятирічну боротьбу за закриття справи шляхом відшкодування коштів.

Протягом багатьох років Mt. Gox неодноразово відкладала плани щодо відшкодування коштів, які криптовалютна біржа заборонила своїм користувачам виводити з 25 лютого 2014 року.

Виплата біткоїнів Mt. Gox: День, який ніколи не настане

Однак після того, як Mt. Gox перенесла терміни виплат ще на один рік, з 31 жовтня 2023 року на 31 жовтня 2024 року, очікування відшкодування для інвесторів Mt. Gox розтягнеться на 11-й рік.

Mt. Gox 2014: Рік найбільшого злому біткоїна (середня ціна BTC $420)

Через кілька днів після того, як Mt. Gox втратила 850 000 BTC в результаті злому в лютому 2014 року, витік документів показав, що криптовалютна біржа стала неплатоспроможною. У них йшлося про наступне:

"Холодне сховище було знищено через витік в гарячому гаманці. Реальність така, що MtGox може збанкрутувати в будь-який момент, і, безумовно, заслуговує на це як компанія".

Загалом вважалося, що падіння Mt. Gox означатиме кінець для біткоїна, враховуючи, що на той час біржа управляла 70% від загального обсягу біткоїна, що перебував в обігу. Mt. Gox подала заяву про банкрутство до Токійського окружного суду, Японія, після того, як втратила майже 500 000 доларів США.

Незабаром на біржу обрушилися численні судові позови, оскільки інвестори побоювалися, що Mt. Gox має намір повернути кошти інвесторів. Настрої недовіри зростали протягом року, оскільки Mt. Gox не виявила жодних планів щодо відшкодування, видаливши свій веб-сайт і присутність у соціальних мережах.

Mt. Gox 2015: Туди-сюди з токійським судом (середня ціна BTC $260)

Під час розгляду справи про банкрутство в Токійському окружному суді генеральний директор Mt. Gox Марк Карпелес був заарештований японською поліцією без пред’явлення звинувачень на 23 дні за нібито маніпуляції з комп’ютерною системою з метою завищення свого рахунку. Владі було важко пов’язати злочинців з криптовалютними злочинами через відсутність регулювання криптовалют.

22 квітня 2015 року арбітражний керуючий Mt. Gox Нобуакі Кобаяші (Nobuaki Kobayashi) доручив користувачам подати заяву про зникнення біткоїнів поштою або через форму, доступ до якої можна було отримати за допомогою логіна і пароля Mt.

Вважалося, що Mt. Gox поверне близько 20% коштів користувачів, враховуючи падіння ринкової ціни біткоїна.

Mt. Gox 2016 рік: Інвестори проходять через процес претензій (середня ціна BTC $620)

Mt. Gox виявила, що лише $91 млн активів було заплановано розподілити серед заявників. Однак не всі інвестори погодилися з планами Mt. Gox відшкодувати лише невелику частину коштів. В результаті загальна сума претензій на відшкодування сягнула 2,4 трильйона доларів, хоча збитки становили близько 500 000 доларів.

Це також був рік, коли ідея зберігання криптовалют у холодних гаманцях отримала таку необхідну увагу криптоспільноти.

Після двох арештів у 2015 році за звинуваченнями в розкраданні $3 млн грошей клієнтів, Карпелес вийшов з в’язниці 13 липня 2016 року, заплативши заставу в розмірі близько $100 000.

Mt. Gox 2017: Судова боротьба і введення монети Карпелеса (середня ціна BTC — $5 000)

Дискусії навколо відшкодування коштів були затьмарені судовим процесом щодо причетності колишнього генерального директора Mt. Gox Карпелеса до розкрадання коштів.

Карпелес визнає, що керував ботом Willy, який тепер називається "біржею зобов’язань", але каже, що це було на благо компанії, тому не було незаконним #KarpelesTrial

— Колін Бургес (@The_K_meister) 11 липня 2017 р.

Під час судового процесу Карпелес зізнався, що керував так званим "Willy Bot" (біржа зобов’язань). Бот отримав свою назву від трейдерів Mt. Gox, стурбованих маніпуляціями з обсягами біржі на її піку.

28 листопада 2017 року Карпелес представив свої плани провести первинне розміщення монет (ICO), щоб зібрати 245 мільйонів доларів для "відродження" Mt. Однак Карпелес відмовився від цього рішення після того, як дізнався про юридичні перешкоди навколо запуску кампанії ICO.

Mt. Gox 2018: Повільний рік для кредиторів (середня ціна BTC $7 000)

Після сильного відновлення цін у 2017 році, 1 серпня 2018 року Mt. Gox переглянула свою основну політику щодо підготовки плану санації. У ній говорилося:

"Mt. Gox не в змозі повернути весь BTC, депонований кредиторами. Відповідно, ми вважаємо, що всі активи Mt. Gox повинні бути розподілені між кредиторами, а не акціонерами".

На той момент біржа вважала, що більша частина активів, включаючи приблизно 166 000 BTC і 168 000 Bitcoin Cash (BCH) та інших деривативів, які наразі перебувають у розпорядженні Mt. Gox, повинна бути виплачена кредиторам під час першої виплати.

Незважаючи на триваючі дискусії, так і не було досягнуто рішення, яке могло б задовольнити юридичні вимоги та вимоги кредиторів.

Mt. Gox 2019: продовження та затримки плану (середня ціна BTC $8 000)

Очікування навколо Mt. Gox досягли свого піку, коли, здавалося, план санації був у процесі реалізації.

Виплата біткоїнів Mt. Gox: День, який ніколи не настане

Однак Mt. Gox звернулася до суду Токіо з проханням продовжити термін подання плану санації. 25 жовтня 2019 року Токійський окружний суд видав ухвалу про продовження терміну подання плану санації з 28 жовтня 2019 року до 31 березня 2020 року.

Mt. Gox 2020: Продовження та затримки плану (середня ціна BTC — $11 000)

Всупереч п’ятирічній тенденції затримки відшкодувань користувачам, на початку 2020 року нью-йоркська приватна інвестиційна компанія Fortress запропонувала викупити кредиторські вимоги у Mt.Gox. Якби угода відбулася, відповідні кредитори отримали б $1 293 за кожен біткоїн, яким вони володіли на гаманці біржі.

У березні Mt. Gox випустила ще один проект плану санації, який розкрив її плани щодо ліквідації інших криптовалют, окрім BTC і BCH. Однак інвесторам довелося чекати набагато довше після того, як суд Токіо задовольнив клопотання Mt. Gox про ще одну відстрочку, пославшись на "питання, які потребують більш детального вивчення".

Суд прислухався до клопотання, тим самим відклавши дату розрахунків Mt. Gox за біткоїни до 15 жовтня 2020 року, яка пізніше була перенесена на наступний рік.

Mt. Gox 2021: Бичачий біткойн створює гоп-стоп (середня ціна BTC — $37 000)

20 жовтня 2021 року кредитори біржі Mt. Gox схвалили план санації, який має компенсувати їм мільярди втрачених біткоїнів. За словами довіреної особи Mt. Gox Нобуакі Кобаяші, приблизно 99% кредиторів, які постраждали від обвалу, підтримали останні плани відшкодування.

Після того, як біткойн досягнув історичного максимуму в 69 000 доларів, поширилася думка, що вартості біткойн-сховища Mt. Gox може вистачити для повного відшкодування втрат інвесторів.

На тлі позитивних настроїв інвесторів користувачі очікували подальших інструкцій, сподіваючись на розгортання затверджених планів.

Mt. Gox 2022: реєстрація на відшкодування триває (середня ціна BTC $42 000)

Ентузіазм 2021 року просочився в 2022 рік, коли інвестори вишикувалися в чергу, щоб надати дані для реєстрації методів відшкодування.

Виплата біткоїнів Mt. Gox: День, який ніколи не настане

Також ходили чутки, що випуск 150 000 BTC може створити подію "чорного лебедя" для екосистеми Біткоїна. Кредиторам Mt. Gox дали час до січня 2023 року, щоб зареєструватися і вибрати метод погашення в рамках плану, за яким вони отримають компенсацію за свої втрати.

Mt. Gox 2023: День, який ніколи не настане (середня ціна BTC $27 000)

У 2023 році двічі переносили терміни реєстрації відшкодувань на майбутнє. Однак 7 квітня арбітражний керуючий Mt. Gox Кобаяші заявив, що термін надання кредиторами інформації про виплати — уточнення одержувача та типу платежу — минув.

Mt. Gox поки не відповіла на запит Cointelegraph прокоментувати свої зобов’язання щодо відшкодування коштів користувачів. У листі від 21 вересня Кобаяші написав, що з дозволу Токійського окружного суду він продовжив термін базової виплати, дострокової одноразової виплати і проміжної виплати.

Зберіть цю статтю як NFT, щоб зберегти цей момент в історії і показати свою підтримку незалежній журналістиці в криптопросторі.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *