Posted inОсвіта та поради

Що таке модель золотого хреста і як вона працює?

Золотий хрест — один з найпопулярніших бичачих сигналів для криптовалютних трейдерів, але це не обов’язково означає, що ви повинні негайно входити в ринок.

Що таке модель золотого хреста і як вона працює?

Фігура золотого хреста на графіках приваблює криптотрейдерів своїми обіцянками прибуткових можливостей, багато в чому завдяки вражаючому рівню успіху на традиційних ринках.

Золотий хрест, як правило, передує стійким висхідним трендам, на відміну від ведмежого "хреста смерті". Наприклад, з 1970 року індекс S&P 500 в середньому повертав близько 15% приросту менш ніж за рік після появи "золотого хреста".

Рекорд "золотого хреста" на криптовалюті Bitcoin (BTC) також вражає. Починаючи з 2010 року, індикатор сім разів з’являвся на денних графіках біткоїна, з яких п’ять разів призводив до масових "бичачих" проривів.

Що таке модель золотого хреста?

Перш ніж говорити про золотий хрест, давайте обговоримо його основний компонент, відомий як ковзаючі середні (MA).

Ковзаюче середнє фіксує середню зміну ціни активу за певний період. Математично вони вимірюються шляхом додавання набору цін (записаних за фіксований проміжок часу, наприклад, годинний, чотиригодинний, денний, тижневий, місячний і т.д.) — і діленням суми на кількість цін у наборі.

Що таке модель золотого хреста і як вона працює?

Традиційно прихильники золотого хреста зосереджуються на двох конкретних ковзних середніх: 50-денній ковзній середній, яка стає короткостроковою, і 200-денній ковзній середній, яка є довгостроковою ковзною середньою.

Модель золотого хреста формується, коли короткострокова ковзаюча середня перетинає довгострокову ковзаючу середню. Іншими словами, модель показує, що купівельний інтерес на певному ринку зріс за попередні 50 днів порівняно з попередніми 200 днями.

Що таке модель золотого хреста і як вона працює?

Як працює золотий хрест?

Золоті хрести зазвичай передують значному зростанню цін на традиційних і криптовалютних ринках, тому трейдери сприймають їх як сигнали до купівлі.

Що таке модель золотого хреста і як вона працює?

Але бували випадки, коли за золотими хрестами слідували фальшиві прориви. Тому, перш ніж приймати рішення, слід розглянути модель золотого хреста разом з іншими технічними індикаторами.

Для початку трейдери можуть використовувати індекс відносної сили (RSI), осцилятор імпульсу, який визначає стан перекупленості та перепроданості активу, для прогнозування потенційних цінових відкатів.

У лютому 2020 року ця стратегія, можливо, допомогла багатьом трейдерам уникнути більших втрат. Давайте подивимося, чому.

1 лютого 2020 року 50- та 200-денна ЅМА біткоїна утворили золотий хрест, коли він торгувався на позначці $9 500. За цим послідувала помірна ейфорія, і протягом наступних двох тижнів ціна зросла до $10 500. У цей період денний RSI біткоїна також піднявся вище порогу перекупленості в 70.

Що таке модель золотого хреста і як вона працює?

Перекупленість біткоїна призвела до падіння до його 50- та 200-денної MA (діапазон $8 500-$9 200). Але його ціна врешті-решт обвалилася нижче $4 000 на початку березня, що відповідало глобальному обвалу ринку, спричиненому початком пандемії COVID-19.

У тематичному дослідженні пояснюється, що золоті хрести не є на 100% точними у прогнозуванні майбутніх тенденцій. Натомість вони можуть лише допомагати трейдерам та аналітикам, використовуючи індикатори імпульсу, а також фундаментальні показники для прогнозування цінових дій у короткостроковій та довгостроковій перспективі.

До таких індикаторів імпульсу можна віднести ковзаючу середню конвергенцію-дивергенцію (MACD), стохастичний RSI, швидкість змін (ROC), середній індикатор спрямованості (ADI) та інші.

Іншими словами, трейдерам рекомендується не купувати занадто рано під час формування золотого хреста. Замість цього вони можуть почекати, поки ціна консолідується в бічному тренді або знизиться і знайде короткострокову підтримку, перш ніж укладати угоду.

У волатильних ринкових умовах можна також змінити визначення золотого хреста, змінивши ковзаючі середні

Наприклад, використовуючи 20-періодну MA для короткострокової MA і 50-періодну MA для довгострокової MA. Комбінація 20-50-денної ковзної середньої історично допомагала трейдерам визначати короткострокові тенденції крипторинку, як показано нижче на прикладі бичачого тренду з березня 2020 року по листопад 2021 року.

Що таке модель золотого хреста і як вона працює?

Золоті хрести не означають гарантованого прибутку

Хоча золоті хрести часто дійсно з’являються перед великими ціновими ралі на ринках біткоїна і криптовалют, ризик того, що бики потраплять в пастку, залишається.

Зрештою, трейдерам слід бути обережними з сигналами перетину, оскільки сліпе слідування їм може призвести до збитків. Як обговорювалося вище, можуть виникати помилкові сигнали, і важливо підтверджувати будь-який золотий хрест додатковими технічними індикаторами, перш ніж укладати будь-які угоди.

Ця стаття не містить інвестиційних порад або рекомендацій. Кожна інвестиційна та торгова операція пов’язана з ризиком, і читачі повинні проводити власні дослідження при прийнятті рішень.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *