Posted inОсвіта та поради

Що таке Curve?

curve_expl-min

Децентралізована криптобіржа Curve Finance створена Михайлом Єгоровим. Раніше він закінчив Московський фізико-технічний інститут, здобув докторський ступінь із фізики в Технологічному університеті Свінберна, працював над дослідженнями, пов’язаними з квантовими обчисленнями і криптографією, і був співзасновником фінтех-компанії NuCypher і проєкту LoanCoin.

У листопаді 2019 року Єгоров опублікував технічний документ, де описувався ефективний механізм створення ліквідності StableSwap для торгівлі стейблкоїнами.

Біржу Curve Finance, у якій реалізовано зазначений підхід, запустили в січні 2020 року. Команда проєкту базується у Швейцарії. За словами засновника, станом на середину 2020 року в її складі, крім нього, було лише п’ятеро людей, з яких двоє розробників.

Як працює Curve?

Як і в інших AMM-DEX, торгівля активами в Curve Finance заснована на пулах ліквідності. Це смарт-контракти, що в рівних частках містять два або більше активів, які користувачі можуть автоматично обмінювати через простий інтерфейс, підключаючись за допомогою будь-якого Web3-гаманця.

Відносні ціни активів розраховуються за математичною формулою, а розмір прослизання (зміни ціни) під час обміну має зворотну залежність від розміру пулу.

Одним із перших запущених пулів став 3Pool, що містить у рівних частках DAI/USDC/USDT. Пізніше з’явилися пули для обміну інших стейблкоїнів (BUSD, TUSD, HUSD, USDN) і скорельованих обгорнутих токенів на кшталт wBTC/renBTC.

За кожен обмін на платформі стягується комісія (0,04% від обсягу угоди), частина якої розподіляється між постачальниками ліквідності. Додати свої активи в пул і отримувати частку зборів може будь-який користувач. З 13 серпня 2020 року постачальники ліквідності також отримують додаткову винагороду у вигляді токенів CRV.

У червні 2021 року запущено другу версію протоколу — Curve V2. У ній додали можливість обміну між нескорельованими активами. Зокрема, запустили пул WETH/WBTC/USDT.

У новій версії також ввели функцію автоматичної концентрації ліквідності навколо поточної ціни. За рахунок цього користувачі змогли обмінювати великі суми з мінімальним прослизанням.

Як влаштована токеноміка Curve?

Curve Finance має токен управління CRV стандарту ERC-20, випущений у мережі Ethereum. Основним призначенням CRV є стимулювання постачальників ліквідності через прибуткове фермерство, а також залучення користувачів до прийняття пов’язаних із протоколом рішень.

CRV запустили 13 серпня 2020 року, проте не так, як планувала команда Curve. Програмний код заздалегідь виклали на сервісі GitHub, чим скористався анонімний розробник, щоб самостійно розгорнути смарт-контракт токена.

Оскільки запуск пройшов без будь-яких помилок, команда проєкту була змушена визнати його офіційним.

Максимальна пропозиція CRV становить 3,03 млрд токенів, які мають бути розподілені до серпня 2026 року таким чином:

  • 62% постачальникам ліквідності;
  • 33% команді та інвесторам;
  • 5% у резерв Curve DAO.

Швидкість емісії токена щороку знижується приблизно на 30%. Після першого скорочення в серпні 2021 року вона становить близько 633 126 CRV на добу.

Власники токенів можуть використовувати їх трьома способами:

  • голосувати за пропозиції в Curve DAO;
  • брати участь у стейкінгу й отримувати 50% від комісійних зборів протоколу;
  • збільшувати до 2,5 раза прибутковість при наданні ліквідності.

Усі три функції вимагають блокування CRV на термін від 1 тижня до 4 років. Натомість видаються токени депонування veCRV. Причому при блокуванні на 1 рік власник отримує за 1 CRV тільки 0,25 veCRV. Лише заблокувавши CRV на максимальний термін 4 роки можна отримати veCRV у відношенні 1:1.

Станом на середину 2022 року заблоковано близько 47,6% токенів CRV, що перебувають в обігу. Токен входить до топ-100 за ринковою капіталізацією і торгується на більшості найбільших криптобірж.

Як управляється Curve?

Усі питання розвитку протоколу Curve Finance вирішуються через автономну організацію Curve DAO, яку запустили одразу після початку емісії токена CRV у серпні 2020 року.

Щоб узяти участь у роботі Curve DAO, користувачам необхідно заблокувати свої CRV на строк від 1 тижня до 4 років і отримати veCRV.

За наявності від 1 veCRV можна голосувати за наявні пропозиції або створювати "сигнальні голосування", що дають змогу визначити інтерес до якихось питань з боку спільноти.

Наявність щонайменше 2500 veCRV надає можливість висувати нові пропозиції, наприклад, щодо відкриття нових і закриття неактуальних пулів або перерозподілу нагород між ними.

Кожне голосування триває один тиждень. Щоб пропозицію було ухвалено, у голосуванні має брати участь щонайменше 30% наявних veCRV, з яких щонайменше 51% мають її підтримати. Відповідно до рішень Curve DAO команда Curve Finance здійснює зміни параметрів роботи DEX.

Більша частина голосів у Curve DAO належить трьом DeFi-протоколам (Convex, StakeDAO і yEarn), які побудували свої стратегії заробітку на прибутковому фермерстві, надаючи ліквідність і заробляючи торгові комісії, а також CRV.

Як розвивається Curve?

З моменту запуску прибуткового фермерства Curve Finance став одним із найуспішніших DeFi-протоколів як за заблокованою ліквідністю, так і за торговими оборотами.

На піку популярності в січні 2022 року його TVL перевищував $24 млрд, а щомісячний обсяг торгів становив понад $6 млрд. Але навіть після обвалу криптовалютного ринку в середині 2022 року Curve продовжує залишатися в п’ятірці DeFi-сервісів, які є лідерами, з обсягом заблокованих коштів понад $5,7 млрд.

Величезний обсяг ліквідності, що надає Curve, дає змогу безлічі інших DeFi-сервісів використовувати його пули у своїх екосистемах. Зокрема, Curve Finance інтегрований з агрегатором ліквідності 1inch, а також із найбільшими лендинговими протоколами Aave і Compound.

За 2021-22 роки протокол Curve, крім блокчейна Ethereum, було розгорнуто в 9 EVM-сумісних мережах: Arbitrum, Aurora, Avalanche, Fantom, Harmony, Optimism, Polygon, xDai і Moonbeam.

Популярність Curve і відкритий код протоколу призвели до появи кількох форків (скопійованих протоколів). Найбільші з них — Ellipsis Finance на базі BNB Chain і Kokonut Swap у мережі Klaytn

Приділяючи велику увагу безпеці смарт-контрактів і зручності користувачів, платформа Curve залишається одним із найкорисніших інструментів для децентралізованої торгівлі стейблкоїнами з низькими прослизанням і комісіями.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *