Posted inПроекти та стартапи

Як працює майнінг біткоїна?

Як працює майнінг біткоїна?

Кожен переказ у мережі біткоїна підтверджується і записується в блок, який потім додається в єдиний "ланцюжок" (блокчейн). Суть майнінгу полягає в тому, щоб "знайти" або "добути" новий блок біткоїна шляхом ресурсномістких обчислень. Ці обчислення одночасно виконує безліч майнерів на спеціальному обладнанні.

Щомісячний дохід майнерів біткоїна з січня 2021 по серпень 2022 року. Дані: ForkLog

Що таке майнінг-пули?

Сьогодні на ринку представлені два різновиди майнінгу: індивідуальний і колективний варіант, тобто самостійний видобуток або участь у майнінг-пулі.

До індивідуального варіанту належить майнінг криптовалюти поодинці (соло-майнінг) на власному обладнанні, відповідно майнер отримує всю нагороду за блок. Майнінговий пул — об’єднання потужності обладнання одразу кількох "видобувачів", яке збільшує ймовірність знайти блок. Винагорода розподіляється між усіма учасниками.

Як правило, для спільної, продуктивної роботи, майнінг-пул призначає спеціальних координаторів. Вони відповідають і стежать за всіма організаційними моментами, а також несуть відповідальність за розподіл винагород. Нагорода ділиться відповідно до розрахунків, пов’язаних з обсягом виконаної роботи кожного учасника.

Здебільшого існує два найпоширеніших типи виплат: Pay-Per-Share (PPS) і Pay-Per-Last-N-Shares (PPLNS). Головна відмінність полягає в тому, що у випадку PPS учасники отримують винагороду незалежно від того, чи знайдений блок, а в PPLNS — тільки тоді, коли пул успішно добув блок.

Найбільшими майнінг-пулами біткоїна за даними BTC.com на початок вересня 2022 року є Foundry USA, AntPool, F2Pool і Binance Pool — на них припадає дві третини всього хешрейту.

Де розташовані найбільші майнінгові ферми?

Майнінгові ферми — це дата-центри, в яких розміщують спеціалізоване ASIC-обладнання.

Раніше більшість майнінгових пулів знаходилася в Китаї, вони контролювали 65% швидкості хешування мережі. Друге місце посідала Мальта, на неї припадає близько 10%.

Однак критика біткоїна 2021 року і заклики боротися з видобутком криптовалюти з боку китайської влади, змусили місцеві майнінгові компанії замислитися про зміну юрисдикції. Серед варіантів для релокації майнери з Китаю розглядали Північну Америку і Центральну Азію, а також Росію.

Деякі майнінг-пули розташовуються також у Чехії та Грузії. Приміром, великий промисловий майнер, розробник програмного та апаратного забезпечення BitFury має дата-центри — в ісландській громаді Рейк’янесбайр і грузинських містах Горі та Тбілісі.

У деяких країнах навіть існують великі проєкти з локалізації стандартного та екологічного майнінгу.

Наприклад, майнінгову ферму побудували на базі гідроелектростанції в Коста-Ріці, а Сальвадор почав добувати першу криптовалюту на геотермальній вулканічній енергії.

Крім того, 2021 року екологічний майнінг "захопив" штат Огайо (США) і Каліфорнію. Провайдер інфраструктури для видобутку біткоїна Standard Power уклав п’ятирічне партнерство з компанією Energy Harbour, щоб забезпечити дата-центр у безвуглецевій електроенергії.

Оператор атомної електростанції Oklo, що базується в Каліфорнії, і майнінгова компанія Compass уклали співпрацю терміном на 20 років.

Схожу угоду з видобутку біткоїна завдяки атомній енергетиці в штаті Огайо підписали провайдер інфраструктури для майнінгу Standard Power і електрогенеруюча компанія Energy Harbour.

Де можна знайти калькулятор майнінгу біткоїна?

Окупність інвестиції в обладнання залежить від безлічі факторів. Варто враховувати хешрейт, споживання енергії, ціну, енергоефективність і безліч інших критеріїв.

В інтернеті є безліч сервісів для розрахунку поточної прибутковості майнінгу на різних алгоритмах і пристроях, наприклад Minerstat або CryptoCalc.

Для того, щоб виконати необхідні розрахунки, потрібно ввести кілька ввідних даних: назву цифрового активу, вартість обладнання, витрати на електроенергію та інші показники.

Як правило, хорошою окупністю вважається дворічний період, проте найбільш вдалі й обдумані вкладення можуть окупитися і за рік.

Скільки електрики споживає майнінг біткоїна і чи дійсно це шкодить навколишньому середовищу?

З кожним роком градус дискусій, що стосуються впливу майнінгу на екологію та довкілля, стрімко зростає. Однак роль біткоїна та інших криптовалют, що видобуваються за допомогою Proof-of-Work (PoW), дещо перебільшена, принаймні наразі.

За даними CCAF, мережа першої криптовалюти споживає лише на 26% менше електроенергії, ніж процес золотодобування. За рівнем енергоспоживання вона порівнянна з Філіппінами, Казахстаном, Пакистаном і Нідерландами. Їхні показники за рівнем енергоспоживання досягають приблизно 100 ТВт⋅год на рік, проте в глобальному масштабі це всього лише 1% від обсягу світового споживання.

Майбутнє енергоємності мережі біткоїна залежить від різних факторів, його складно спрогнозувати. Однак цифрове золото може стати справді значущим споживачем енергії, якщо його ціна сягне кількох мільйонів доларів.

За даними аналітиків Arcane Research, якщо ціна біткоїна зросте до $2 млн до 2040 року, енергоспоживання мережі досягне 894 ТВт⋅год. Якщо на той момент ціна буде на рівні $500 000, то показник складе 223 ТВт⋅год.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *