Posted inОсвіта та поради

Що таке фіатні гроші?

fiat_money_expl-min

Перша спроба ввести в обіг фіат зафіксована в третьому столітті. Римський імператор Діоклетіан законодавчо визначив курс монети вище за номінальну ціну срібла, що входило до її складу.

Однак першими фіатними грошима, близькими до сучасних, вважається валюта, запроваджена за часів правління китайської династії Тан у восьмому столітті. Випуск таких грошей був націлений на боротьбу з інфляцією та приватною емісією монет, а також на посилення державного контролю в галузі фінансів.

Сучасна фінансова система і фіатні гроші з’явилися внаслідок скасування прив’язки долара США до золота 1971 року. Сполучені Штати в односторонньому порядку відмовилися обмінювати дорогоцінний метал за фіксованим курсом і запустили процес "друку" нічим не забезпечених валют у всьому світі.

Причина відмови від золотого стандарту в США — тривалий дефіцит торговельного балансу і невідповідність курсу долара його реальній купівельній спроможності.

Золотий стандарт як загальноприйнятий варіант забезпечення державних валют остаточно перестав існувати 1973 року на Ямайській міжнародній конференції. З цього моменту всі курси на міжнародному ринку встановлюються залежно від попиту і пропозиції.

Переваги фіатних грошей

Скасування золотого стандарту надало державі доступ до необмеженої емісії грошей. Для цього більше не потрібно поповнювати казначейські резерви золотом або іншим твердим товаром — друк валюти можна приурочити до будь-яких подій, планів і цілей.

Усе це дає державі можливість доправляти інвестиції у вигляді дешевих кредитів будь-яким групам споживачів, сприяючи розвитку виробництва і збільшенню попиту, тим самим підвищуючи ефективність усієї економіки загалом.

Основним інструментом підтримки економіки стала програма кількісного пом’якшення (Quantitative easing, QE). QE передбачає вливання додаткової ліквідності на ринки за допомогою купівлі активів у банків та інших фінансових організацій державою.

Метою QE є збільшення резервів грошей в економіці для пом’якшення грошово-кредитної політики: зниження ставки рефінансування для банків, спрощення доступу споживачів до дешевших кредитів, зниження системних ризиків, поліпшення інвестиційного клімату.

Недоліки фіатних грошей

Гнучкість і свобода в проведенні монетарної політики може виявитися як благом для економіки, так і обернутися низкою проблем. Розглянемо ключові ризики.

Відсутність внутрішньої цінності

Втрата довіри, як фундаментальної основи фіатних грошей, може призвести до втрати цінності всіх інвестицій і заощаджень, аж до повної зупинки економіки в цілому.

Політичний ризик

Цінність конкретної фіатної валюти визначається ефективністю державного управління. Стабільність у минулому не гарантує збереження її в майбутньому через політичні ризики всередині країни та за її межами.

Як приклад можна навести кризу 1998 року в РФ і волатильність російського рубля після початку війни з Україною.

Боргова спіраль

Доступ держави до фактично нескінченної емісії валюти тягне за собою ризик створення величезної кількості незабезпечених боргів. Прикладом є США. Країна має одну з найрозвиненіших економік у світі та водночас найбільший борг, розмір якого в I кварталі 2022 року перевищив $30 трлн або 133% від ВВП країни.

За даними Мінфіну США, річний відсоток за боргом, накопичений до 30 червня 2022 року, становив 5% від бюджету країни на аналогічний період. При цьому дефіцит бюджету США на 2022 рік склав $1 трлн — таку різницю компенсують випуском і продажем облігацій.

За прогнозом Управління Конгресу США з бюджету, у 2031 році тільки відсотки за основним боргом становитимуть $914 млрд. Для виплат за цими зобов’язаннями в американського уряду недостатньо грошей — він змушений створювати нові борги для оплати старих.

Що таке фіатні гроші?

Фінансові бульбашки

Яскравий приклад неефективності економіки, заснованої на фіатних грошах, — іпотечна бульбашка 2006 року в США, яка призвела до фінансової кризи 2007-2008 років.

Банки налагодили потік капіталу за рахунок створення штучного попиту на житло. Вони видавали кредити і перепродували ці зобов’язання іншим банкам у формі деривативів. Щойно позичальники припинили платити відсотки, а ціни на нерухомість перестали зростати, весь ринок обвалився за принципом доміно.

Криптовалюти — альтернатива фіатним грошам

Валюти, забезпечені золотом або іншими товарами — не єдина альтернатива фіатним грошам. Криптовалютна індустрія, як молодий учасник глобальної фінансової системи, може сприяти появі більш ефективних економічних моделей.

Відсутність обмежень

Криптовалюти засновані на технологіях розподіленого реєстру, включно з блокчейном і концепцією ациклічного графа. За наявності інтернету, доступ до загальнодоступних криптовалютних мереж може отримати будь-хто без обмежень, що включають юрисдикцію, вік, часовий пояс, стать, фінансове становище і політичну приналежність.

Децентралізація

Криптовалюти розроблено на основі принципів децентралізації — ніхто не повинен володіти переважним правом голосу, всі рішення щодо внесення змін у систему ухвалюють на основі суспільного консенсусу.

Механізм емісії

Механізми емісії криптовалют закладаються перед запуском мережі або токена. Кожен учасник заздалегідь знає скільки і за яких умов буде створено або знищено внутрішньомережевих одиниць розрахунку (токени, монети).

Відсутність посередників

Щоб відправити криптовалюту користувачеві, який перебуває в сусідній кімнаті або на іншому кінці Землі, не потрібні компанії-посередники — достатньо знати адресу одержувача і заплатити невелику комісію за транзакцію.

Для обміну однієї криптовалюти на іншу існують спеціальні децентралізовані біржі та обмінники, що працюють автономно з будь-якої частини світу — DEX.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *