Posted inОсвіта та поради

Що таке децентралізована біржа (DEX)?

Що таке децентралізовані біржі (DEX)?

Чим децентралізовані біржі відрізняються від централізованих?

Централізовані криптовалютні біржі (CEX), такі як Coinbase, Bitfinex або Kraken, організовані аналогічно традиційним фондовим біржам. Вони управляються конкретними юридичними особами, які несуть відповідальність за діяльність платформи, збереження коштів користувачів і дотримання законів.

Тому адміністрації централізованих бірж мають доступ до коштів клієнтів і за необхідності можуть заблокувати окремого користувача, конкретну операцію або цілий напрямок, наприклад виведення коштів. Крім того, кожен новий користувач зобов’язаний пройти процедуру верифікації особистості (KYC).

Своєю чергою, децентралізовані біржі не є посередником в угодах, не зберігають кошти та особисті дані своїх користувачів. Ідентифікація клієнтів найчастіше відбувається за допомогою блокчейн-адрес і некастодіальних гаманців, що підключаються до додатка. Торгові угоди та інші дії відбуваються за допомогою смарт-контрактів.

Крім того, у багатьох децентралізованих біржах ключові рішення ухвалюються не командою засновників і розробників, а співтовариством власників токенів управління шляхом голосувань у ДАО. Утім, у DEX нерідко буває ключовий розробник, який створює і розвиває смарт-контракти і протокол програми. При цьому вихідний код ключових компонентів відкритий. Децентралізовані біржі є основним типом додатків сфери DeFi.

Що таке децентралізована біржа (DEX)?

Одна з основних складнощів, пов’язаних із регулюванням децентралізованих бірж, полягає в тому, що часто вони не пов’язані з конкретними юридичними особами і не належать до будь-якої юрисдикції. У деяких DEX навіть їхні творці не розкривають своїх особистостей, що ускладнює визначення відповідальних у разі будь-якого порушення.

Проте спроби змусити децентралізовані біржі виконувати місцеве законодавство останніми роками робили неодноразово, особливо у США. Наприклад, у листопаді 2018 року SEC звинуватила співзасновника EtherDelta Закарі Коберна в управлінні незареєстрованою національною біржею. А у вересні 2021 року SEC почала розслідування відносно Uniswap Labs у зв’язку з підозрами в продажі незареєстрованих цінних паперів і недотриманні законів щодо боротьби з відмиванням грошей.

Станом на 2022 рік регулювальні органи Євросоюзу, США, Сінгапуру, Гонконгу та низки інших країн активно розробляють майбутнє законодавство, яке зможе на місцевому та міжнародному рівні контролювати децентралізовані біржі та обмін цифрових активів.

Які перспективи DEX?

Децентралізовані біржі з технологією AMM заслужили визнання мільйонів користувачів, залучили десятки мільярдів доларів інвестицій і стали невід’ємною частиною DeFi і ринку криптовалют загалом.

Крім того, низка централізованих бірж запустили свої DEX або впровадили їхні окремі функції. У вересні 2020 року найбільша криптобіржа Binance запустила сервіс Binance Liquid Swap на основі технології AMM. Цей сервіс дає змогу користувачам не тільки обмінювати кілька десятків криптовалют, а й розміщувати свої активи в пулах ліквідності й отримувати частку від торгових комісій.

У майбутньому від децентралізованих бірж варто очікувати розширення функціоналу для трейдерів і поліпшення міжоперабельності для простого, дешевого і швидкого обміну активами в різних блокчейнах.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *