Posted inОсвіта та поради

Що таке «бичача пастка» в трейдингу і як її уникнути?

Що таке бичача пастка і як її уникнути?

Ця ситуація виникає, коли на ринку з’являються перші ознаки продовження зростання або можливої зміни низхідного цінового руху активу на висхідний. "Виверт" ринку полягає в тому, що покупці прогнозують продовження тренду на зростання ціни, тобто на домінування "биків", тоді як реальну силу на ринку представляють продавці ("ведмеді").

Наприклад, бичача пастка може сформуватися на спадному русі, коли ціна на актив піднімається вище рівня опору, після його пробиття вгору. У цьому випадку трейдери можуть розцінити, що ринок вказує на розворот і попит з боку покупців. Тоді актив починають купувати з розрахунком на подальший рух ціни вгору, після чого продавці виявляються "сильнішими", і ціна котирування повертається до низхідного руху.

Що таке бичача пастка в трейдингу і як її уникнути?

Крім бичачої пастки в трейдингу також використовують ситуацію "ведмежу пастку", коли ринок "обманює" продавців. У таку пастку потрапили багато трейдерів криптовалют у середині 2020 року, перед початком чергового бичачого ралі 2020-2021 рр.

Для чого використовують бичачу пастку?

Бичача пастка є логічним способом створення вигідних цінових умов для продавців: що вища ціна продажу, то більше прибутку можна отримати, позбувшись активу.

Для створення бичачої пастки під час торгівлі біткоїном та іншими криптовалютами великі трейдери, які виступають у ролі "ведмедів", використовують слабкий тренд на зростання ціни. Вони не заважають формуванню умов для підвищення котирувань і навіть можуть підштовхувати криптоактив до перспективних для покупців цінових рівнів.

Через це створюється ілюзія сприятливих умов для продовження зростання ціни на актив і домінування покупців над продавцями на ринку. Бичача пастка — не обов’язково "рукотворний" процес і може з’явитися внаслідок короткострокової позитивної реакції ринку на новину або подію.

Чому потрапляють у бичачу пастку?

Незважаючи на складність і багатогранність ринків, існує кілька основних причин виникнення бичачої пастки.

Емоції . Емоційні учасники ринку найбільше схильні до прийняття необдуманих торгових рішень. Будь-яке мінімальне зростання або відскік ціни сприймається як розворот і сигнал на купівлю, що призводить до поспішних висновків і, як наслідок, збитків.

Торгові інструменти . Трейдери, які приймають рішення на основі невеликої кількості чинників та індикаторів, не бачать повної картини того, що відбувається. Наприклад, різке зростання ціни буде недостатнім сигналом для купівлі, якщо обсяги торгів у момент зростання ціни значно нижчі за попередні періоди.

Що таке бичача пастка в трейдингу і як її уникнути?

Психологія . Трейдери, які переконали себе в розвороті ринку ще до його початку, ігнорують сигнали або намагаються придумати неіснуючі підтвердження, щоб "підігнати" інтерпретацію під власну стратегію.

Як не потрапити в бичачу пастку?

Бичача пастка може статися абсолютно за різних обставин, але в трейдингу існують способи знизити ризик потрапляння в неї.

Бичача пастка формується над рівнем опору, і потрібно дочекатися його повторного тестування для спостереження за реакцією ринку. Успішне закріплення ціни над цільовою позначкою значно знижує ймовірність потрапити в пастку.

Трейдеру потрібно стежити за обсягами торгів активом. Сильний рух котирувань вгору зі збільшеним обсягом може означати підвищення інтересу покупців. Зростання ціни без збільшених обсягів може сигналізувати про слабкість покупців і тимчасовий перепочинок у продавців, що тягне за собою бичачу пастку.

Як додатковий метод застосовують інструменти технічного аналізу, зокрема Relative Strength Index (RSI), Stochastic Oscillator і Moving Average Convergence Divergence (MACD).

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *